Ta hand om din hud

Fyra tips för att förebygga kliande, fjällande hud

Ett vanligt symtom som associeras med psoriasis är att det bildas grov, fjällande och flagande hud. Detta händer när de yttre hudcellerna förnyas för snabbt.
När huden blir torr och fjällig finns det risk för att den spricker eller till och med börjar blöda. Det kan vara väl värt att tänka på de här fyra enkla tipsen för att ta bättre hand om huden, vilket kan bidra till att hålla symtomen under kontroll:

1. Håll huden väl fuktad

Väl fuktad hud kan bidra till att minska fjällning och andra relaterade symtom, samtidigt som det hjälper effekten av behandlingen.

Undvik produkter som är parfymerade och använd gärna en mildare duschgel än tvål, som kan vara ganska uttorkande.2. Se till att behålla hudens fuktighet efter en dusch eller ett bad

Duscha eller bada alltid i ljummet vatten. Hett vatten ökar blodflödet och kan göra fjällning eller flagning värre. När du torkar huden ska du inte gnugga eftersom friktion kan leda till att fler hudceller produceras. Det är bättre att försiktigt klappa huden torr.
Slutligen, använd gärna fuktgivande kräm direkt efteråt, så att fukten stannar kvar i huden.

3. Välj rätt produkter för din personliga hygien

Använd gärna tvål, schampo och liknande produkter som är skonsamma mot huden. Undvik produkter som är parfymerade och använd gärna en mildare duschgel än tvål, som kan vara ganska uttorkande.

4. Hitta en behandling som fungerar för dig

Kom ihåg att alla är annorlunda och att en behandling kan fungera olika bra hos olika patienter. Om du upplever att en behandling som du använder inte hjälper så bra kan du fråga din läkare om det finns några andra alternativ som du kan pröva.