Sluta lyssna på klådan

Ta kontroll över kliandet

Psoriasis och hudirritation går ofta hand i hand och många säger att de ofta drabbas av klåda. Att klia sig gör inte att sjukdomen sprids, men läkningsprocessen kan störas. Så hur kan du undvika att klia dig? Det finns flera saker du kan göra för att klara de här symtomen bättre och få dem under kontroll. Här kommer sju enkla tips som kan göra stor skillnad:

1. Se till att följa din psoriasisbehandling

För att förbättra klådan måste du rikta in dig på den bakomliggande orsaken - din psoriasis. Mjukgörande krämer kan bidra till att lugna huden och hålla den väl fuktad. Många utvärtes behandlingar innehåller ingredienser som minskar både klåda och inflammation. Förvara fuktkräm vid sängen så att du kan smörja dig vid behov direkt när du vaknar och känner att du behöver klia.

När du kliar på skadad hud förhindrar du den från att läka.2. Ta ett behandlande bad

En lång dusch i hett vatten tar bort fukten från huden. Du kan istället ta ett mjukgörande bad i ljummet vatten med badolja. Se till att vattnet inte är för hett och försök att klappa huden torr istället för att gnugga. Fukta därefter huden försiktigt med mjukgörande kräm eller salva och applicera solkräm på exponerad hud under de soliga månaderna.

3. Lugna det drabbade området

Använd en kall kompress på det berörda området. En svår klåda kan ofta jämföras med en brännande känsla och genom att kyla ned huden kan du minska viljan att klia.

4. Låt inte huden bli för torr

Torr hud kliar mer än en insmord och fuktig hud, så smörj in huden regelbundet med mjukgörande kräm eller salva. Vintern kan vara besvärlig för din hud. Kombinationen av torr luft, inomhusvärme, vind, kalla temperaturer, tunga kläder och mindre solljus kan innebära en utmaning för dig som har psoriasis. På sommaren kan luftkonditionering också torka ut huden. Så se till att hålla huden fuktig och fundera på att använda en luftfuktare, särskilt under vintern.

5. Kläder och skor

Använd lätta plagg som andas och inte irriterar huden. Undvik att använda kläder i syntetmaterial, som kan hindra att fukt kommer ut och som kan irritera huden vid kontakt. Försök också att undvika att använda mycket tajta kläder, speciellt i midjan. Kläder i naturfibrer, som till exempel bomull, linne och siden är bra att använda. Många psoriasispatienter föredrar också att använda starka färger för att de avflagnade hudcellerna inte ska synas så mycket.
Om du har psoriasis på fötterna ska du välja skor som håller fötterna svala och torra genom att låta luften cirkulera fritt. Undvik syntetiska skor och testa att använda inlägg fyllda med skumgummi, polymer, kork eller vatten som dämpar stötar och förhindrar tryck mot huden. Undvik att använda skor med spetsiga tår som kan skada både huden och benen. Undvik också strumpor, strumpbyxor och tajts i syntetfibrer.

6. Stå emot viljan att klia dig

Även om du inte sprider din psoriasis genom att klia dig, kan det göra så att huden inflammeras ytterligare, vilket leder till att skadorna gör mer ont och blir mer ömma eller spricker mer. Och när du kliar på skadad hud förhindrar du den från att läka. Detta kan göra att du känner dig mer stressad, vilket i sin tur kan göra symtomen värre. Distraktionstekniker kan hjälpa. Anteckna vad som utlöser klådan - till exempel att prata i telefon eller titta på TV - och försök hitta beteenden som kan ersätta kliandet.

7. Be en läkare om hjälp

Om du känner dig deppig på grund av klådan så kan du diskutera detta med din läkare. Han eller hon kanske kan rekommendera en alternativ behandling för ditt tillstånd eller rekommendera en stödgrupp där du kan diskutera sätt att hantera tillståndet på med andra som är i en liknande situation.
Förhoppningsvis kan de här sju enkla tipsen göra det lättare att hantera problemet. Det viktigaste att komma ihåg är att du inte är ensam och att det finns hjälp.
Allt du behöver göra är att fråga.