Mota bort stress och oro

En positiv inställning är en viktig del av hur du hanterar din psoriasis

Många känner att stress och psoriasis har ett samband. Det finns också forskning som visar att stress kan vara en faktor bakom det första psoriasisskovet, eller att befintlig psoriasis förvärras.
Det är dock svårt att bedöma hur stress påverkar varje enskild individ - det är mycket personligt och olika stressnivåer och orsaker kan påverka människor på olika sätt.

Var inte rädd för att tala med din läkare om stress eller oro som du kanske upplever.Utöver den dagliga påfrestningen som det innebär att leva med psoriasis kan sjukdomstillståndet påverkas av allt från personliga kriser och allvarliga psykiska trauman till den vardagliga stressen i arbetet eller av att börja skolan efter lovet.

Vad du själv kan göra

Om du tror att stress är en faktor som påverkar din psoriasis är det bra om du pratar med läkaren om detta. Men det finns också saker du själv kan göra för att hantera oroande situationer och behålla kontrollen. Allt som kan hjälpa dig att slappna av kan också hjälpa dig att minska stressnivåerna. Regelbunden träning, att sova ordentlig och aktiviteter som yoga och tai chi kan hjälpa dig att koppla av.
Var inte rädd för att tala med din läkare om stress eller oro som du kanske upplever. Han eller hon kanske kan hjälpa dig med stresshanteringstekniker och föreslå aktiviteter som du kan testa för att hålla stressnivåerna under kontroll, eller remittera dig till en specialist.