Fakta om klåda

Frustrerad över att det kliar? Du är inte ensam

Av alla symtom som associeras med psoriasis är klådan förmodligen det som är mest irriterande. Så många som 4 av 5 av alla som lever med psoriasis har klåda som en del av sjukdomsproblematiken.
Klåda är en känsla som ger en nästan oemotståndlig önskan att klia. Den kan utlösas av ett antal olika saker, inklusive inflammatoriska hudsjukdomar och andra allmänna sjukdomar.
När huden blir inflammerad frigör kroppen olika substanser i huden som kan leda till att det kliar. Torr hud kan också ge klåda.

När du kliar på skadad hud förhindrar du den från att läka.Svårighetsgraden kan variera

Vid psoriasis kan klådan variera från måttlig till svår beroende på hur mycket av huden som påverkas. För vissa personer berör klådan bara en del av huden, medan andra kan drabbas över hela kroppen.
På samma sätt kan graden av klåda variera mycket. En del upplever bara måttlig klåda, medan andra rapporterar svår klåda som gör att de kliar sig tills de blöder.
Att klia sig må vara en tillfällig lättnad, men huden blir också mer inflammerad. Det kan till och med skapa sår i de berörda områdena. Detta kan i sin tur leda till att du känner dig mer stressad över din psoriasis vilket gör symtomen värre.

Stå emot din önskan att klia dig

Även om sjukdomen inte sprider sig för att du kliar dig kan det störa läkningsprocessen. När du kliar på skadad hud förhindrar du den från att läka. För att förbättra dina symtom är det mycket viktigt att du försöker lindra irritationen som gör att du vill klia dig.
Om du irriteras av din vilja att klia dig ska du ta upp dina bekymmer med läkaren. Förklara var det kliar, hur länge klådan varar, hur intensiv den är och vad du gör för att hantera problemet.