Vad du kan förvänta dig av behandlingen

Bästa tipsen

Om du misstänker att du har fått en biverkning av din psoriasisbehandling ska du prata med din läkare om vad du ska göra.
Beroende på behandlingstyp kan olika typer av biverkningar förekomma. Generellt kan systemiska och biologiska behandlingar riskera att ge allvarligare biverkningar än utvärtes smörjande behandlingar. Prata med din läkare om vilka biverkningar du möjligen kan få, så att du vet vad du kan förvänta dig.

Biverkningar av smörjande behandlingar

En vanlig biverkning av vissa utvärtes behandlingar är lindriga hudirritationer. Dessa kan visa sig som klåda och en brännande känsla i huden.
Klåda är vanligt hos människor med psoriasis. Här är några tips på vad du kan göra för att hantera känslan utan att klia dig:
  • Ta ett 10 minuter långt bad i ljummet vatten med en tesked badolja. 
  • Smörj in huden regelbundet med en mjukgörande kräm eller salva, torr hud kliar mer.
  • För hårbotten: använd ett milt schampo och balsam efter varje schamponering för att återfukta hårbotten. Låt håret lufttorka. Den varma luften från en hårfön kan torka ut huden i hårbotten.
  • Skölj hårbotten eller kroppen med kallt vatten.
  • Lägg en kall kompress eller en kall blöt handduk på området som kliar. Detta är bra om klådan även ger en brännande känsla i huden.
  • Vänta med att klia i 10 sekunder, knyt sedan näven i 30 sekunder. På så sätt distraherar du dig från att behovet att klia. Om klådan fortfarande är kvar sedan kan du trycka ett finger på området.
  • Distrahera dig genom att göra något annat – du kan till exempel göra en kopp te, läsa en bok eller sätta på musik.
  • Be din partner, någon i familjen eller en kompis att avleda dig från klådan genom att prata med dig medan du väntar på att känslan ska försvinna.

Om du får biverkningar kan sådana här enkla strategier hjälpa dig att hantera dem.Kontakta din läkare om du är osäker

Om du får en lindrig hudirritation som biverkning av behandlingen kan sådana här enkla strategier hjälpa dig att hantera dem. Om problemet kvarstår eller om du får en oväntad reaktion av ditt läkemedel ska du alltid kontakta din läkare.