Skapa en stabil relation med din läkare

En bra relation hjälper dig att ta kontrollen

Det kan vara svårt att ta kontroll över sin psoriasis helt på egen hand. Utöver att ta hjälp av vänner, familj, kollegor och stödgrupper är det viktigt att skapa en god relation med din läkare för att må bättre och för att effektivt sköta din sjukdom.
En öppen och uppriktig dialog
Det är viktigt att bygga upp en god relation med din läkare, eftersom det bidrar till en öppen och uppriktig dialog. Ju mer bekväm du känner dig när du talar med din läkare, desto troligare är det att du kan förklara hur du upplever din situation och berätta om hur du känner dig. Genom att få hela bilden kan din läkare ge dig rätt råd och behandling.
Det är inte alltid enkelt. Alla är olika, så det kan finnas många olika skäl till att en relation inte fungerar på bästa sätt.

Utgångspunkten är att om någonting är viktigt för dig så är det också viktigt för din läkare.Under ett läkarbesök kan du bli distraherad av en mängd olika saker. Här är några som det är bra att tänka på i förväg:

1. Du kanske känner att du inte kan berätta för din läkare när det är någonting du inte förstår.

Vid ett läkarbesök är det ofta mycket att ta in, och det är alldeles för lätt att gå därifrån utan att helt ha förstått allt som har sagts. Tveka inte att be din läkare förklara saker en gång till - de är vana att upprepa saker. Om det finns en sköterska på mottagningen kan du be om att få träffa honom eller henne för att prata igenom olika saker.

2. Du kanske inte berättar allt för din läkare för att du är orolig för att hon/han inte har tid.

Om du har mycket att prata om kan det vara bra att säga det till läkaren redan när du bokar din tid. Du kanske kan fråga receptionisten om det är möjligt att lägga till lite extra tid. Innan du träffar läkaren kan det vara bra att skriva ned alla frågor du har. På så sätt kan du vara säker på att ni pratar om allt det som oroar dig.

3. Du kanske föredrar att besöka en manlig eller kvinnlig läkare på grund av att du är generad över psoriasis på ett intimt ställe.

Det är helt normalt att föredra att få träffa antingen en manlig eller kvinnlig läkare. Om mottagningen du går till har både manliga och kvinnliga läkare kan du be att få träffa antingen en manlig eller kvinnlig läkare när du bokar tiden. Du kan också ta upp detta med den läkare som remitterar dig vidare.

4. Du kanske är orolig över information som du har hittat på internet.

Idag finns mycket information på internet, men tänk på att det inte är all information som är korrekt. Om du har en specifik fråga om information du har hittat kan du skriva ut sidan och ta med dig den till läkaren. Du ska ändå försöka vara selektiv. Att ta med sig många sidor till läkaren är inte ett bra sätt att använda tiden. Det kan också vara bra att fråga läkaren om webbsidorna du har tittat på är pålitliga.

5. Du kanske är stressad eller orolig för att din besökstid har blivit försenad.

En del läkarmottagningar kan erbjuda både ”dropin”-tider för akuta fall och ett bokningssystem för patienter som kommer regelbundet. Detta innebär att förbokade tider mer sannolikt följer tidsplanen. Det är dock alltid bra att vara förberedd på väntetid. En bra idé kan vara att ta med dig en bra bok eller tidning.

6. Du kanske har bytt läkare och oroar dig för att träffa den nya läkaren.

Alla läkare går igenom patientjournaler när de få en ny patient för att läsa om patientens historia, sjukdomar och behandlingar. Den nya läkaren kanske vet mer om dig än du tror. Om du oroar dig mycket, kan du boka en tid för att gå och tala med din nya läkare så snart som möjligt. Den goda nyheten är att det kan ta mindre tid att bygga upp en god relation till en ny läkare än du kanske tror.

7. Du kanske blir distraherad av att läkaren skriver på datorn under besöket.

Även om det här kan vara irriterande kan det hjälpa att tänka på att läkaren skriver för att dokumentera vad du säger. Även om det inte verkar så kan han eller hon lyssna samtidigt som hon skriver. Men om du verkligen inte kan stå ut med det kan det vara bra att förklara att det är distraherande.

8. Du kanske undrar om det är okej att anteckna vad läkaren säger.

Det är absolut inget problem att skriva ned vad läkaren säger. Läkaren kommer snarare att uppmuntra detta. En annan bra idé är att ta med sig en partner eller en nära vän till besöket. På så sätt kan du få hjälp att komma ihåg alla fakta och samtidigt få känslomässigt stöd. Efter besöket kan du diskutera sjukdomen och behandlingen med någon som verkligen förstår vad du går igenom. Utgångspunkten är att om någonting är viktigt för dig så är det också viktigt för din läkare. Genom att skapa en god relation till din läkare och genom att vara öppen med vad som oroar dig kan du vara säker på att få bästa möjliga stöd för att hantera din psoriasis.