Håll koll på din behandling

De bästa tipsen för att mäta resultatet av din behandling

För en del psoriasisbehandlingar kan det ta tid innan du ser effekt. Tyvärr kan detta leda till att en del tror att deras behandling inte fungerar och därför sluta använda den. Det är viktigt att du noterar alla förändringar i sjukdomen och håller din läkare informerad. Vet du inte var du ska börja? De här tipsen kan hjälpa dig:

Boka ett nytt besök

Det är bra att boka ett nytt besök med din läkare. Då kan ni gå igenom hur du har mått och diskutera hur behandlingen fungerar.

För dagbok

Att föra dagbok kan hjälpa dig att hantera din psoriasis. Du kan anteckna hur din dag var, hur du kände dig, vad du ätit och om utslagen blossat upp. Därigenom kan det vara lättare att spåra utlösande faktorer för sjukdomen.

Genom att noggrant notera dina framsteg under behandlingen kan du förstå hur väl den fungerar för dig.Ta foton

För att se vilken effekt behandlingen har på din sjukdom kan det vara bra att ta ett foto av dina plack innan du påbörjar en ny behandling. Efter några få veckor kan du ta ett nytt foto och efter två månader kan du ta ytterligare ett - därigenom kan du tydligare se effekterna av behandlingen över tiden. Idag finns flera appar som en hjälp för en fotodagbok – använd gärna någon av dessa som en hjälp.

Fortsätt lära dig

När du har besökt läkaren är det bra att fortsätta försöka att lära dig så mycket som möjligt om psoriasis. Med hjälp av den här informationen kan du hantera sjukdomen bättre och få tips och råd som kan hjälpa dig i vardagen. Tänk dock på att det kan finnas felaktig information på nätet, så be din läkare om tips om var du kan hitta mer information.
Genom att noggrant notera dina framsteg under behandlingen kan du förstå hur väl den fungerar för dig. Det kan också hjälpa dig i diskussionen med din läkare om eventuella bekymmer. Alla patienter är olika, men förhoppningsvis kan de här tipsen inspirera dig och hjälpa dig att hantera din psoriasis mer effektivt.