Ta kontroll över din psoriasis på ben och fötter

Vanliga symtom och förebyggande åtgärder

Psoriasissymtom är olika beroende på vilken del av kroppen som drabbas. Prata om din psoriasis med din läkare. Han eller hon kan se till att du får lämplig behandling och kan hjälpa dig hantera din sjukdom.

Symtom och hantering av psoriasis på benen

Psoriasis på benen yttrar sig vanligtvis som plack i oval eller oregelbunden form. Ibland kan flera skador växa ihop till en större skada. Plack på smalbenen och knäna kliar ofta mycket. Om placken finns längs ledvecken kan sprickor uppstå i skadorna. Det kan vara bra att vara speciellt uppmärksam på det här skadorna när du applicerar mjukgörande krämer på dem.

Höga temperaturer eller att stå i längre perioder kan få venerna att svullna, vilket gör huden mer spänd.


Symtom och hantering av psoriasis på fötterna

Hyperkeratotisk psoriasis är vanligt på både fötter och händer. Skadorna kan antingen vara väl avgränsade eller mer diffusa. Sulan/handflatan och sidan av tårna/fingrarna drabbas ofta.
En annan form är den så kallade pustulösa formen av psoriasis. I den här formen av psoriasis bildas små blåsor (med eller utan fjällning, rödhet och skorv) som kan leda till obehagliga skador på fotsulorna (eller handflatorna). Även om blåsorna kan se infekterade ut är de faktiskt sterila. Fötterna kan vara ömma och det kan göra ont.
Problemet kan bli värre för individer med platta fötter, långa eller överviktiga personer, eller personer som har ett jobb där de måste stå längre stunder.

Ta hand om dina fötter

God daglig hygien är grundläggande om du har psoriasis på fötterna. Använd alltid lätta och bekväma skor. Välj skor som håller fötterna svala och torra och låter luften cirkulera fritt.
Testa att använda skum-, kork- eller vattenfyllda inlägg för att minska trycket mot huden. Du kan också använda inlägg av polymer som är stötdämpande och skyddar den läkande huden. Undvik skor med spetsiga tår och skor som är tillverkade i syntetiska material som till exempel konstläder.
På vintern ska du hålla fötterna varma, särskilt om du har dålig cirkulation i benen eller om dina fötter tenderar att vara kalla.
På sommaren rekommenderas dagliga fotbad.