Skaffa dig en överblick

Lär dig mer om din sjukdom

Man tänker ofta på psoriasis som en enda sjukdom, men det finns faktiskt flera olika typer.

Plackpsoriasis

Det här är den vanligaste formen av psoriasis och representerar ungefär 80 % av alla fall av psoriasis. Den kan dyka upp var som helst på kroppen, men är vanligast på armbågar, knän, rygg och hårbotten. Symtomen kan vara upphöjda, röda plack som täcks av silverfärgade, vita fjäll som ramlar av regelbundet.

80 % av alla som har psoriasis lider av plackpsoriasis
infograpic
Alla människor med psoriasis Plackpsoriasis

Psoriasis i hårbotten

Mellan 50 % och 80 % av alla som har psoriasis har psoriasis i hårbotten, och själva tillståndet är detsamma som vid plackpsoriasis. Psoriasis i hårbotten kan variera från ett lindrigt tillstånd med lätt och fin fjällning till svårare fall med tjocka, skorvande plack som täcker hela hårbotten och som också kommer ned i pannan, på baksidan av nacken och runt öronen.

Psoriasis i hårbotten påverkar mellan 50 % och 80 % av alla som har psoriasis
infograpic
Alla människor med psoriasis Psoriasis i hårbotten

Guttat psoriasis

Den här typen drabbar ungefär 10 % av alla som har psoriasis – mest barn och tonåringar – och ser ut som små, röda och fjälliga prickar, som droppar av rött vatten som har stänkts över huden. Guttat psoriasis utlöses ofta av en halsinfektion med streptokocker. Lindriga fall kan försvinna utan behandling. Utvärtes behandling är förstahandsalternativet, men ljusterapi kan också vara effektivt. Perorala läkemedel och injektioner används bara i svåra fall. Guttat psoriasis kan utvecklas till plackpsoriasis, den vanligaste formen av psoriasis.

Guttat psoriasis påverkar upptill 1/5 av alla som har psoriasis psoriasis
infograpic
Alla människor med psoriasis Guttat psoriasis

Pustulös psoriasis

Mindre än 5 % av alla med psoriasis drabbas av pustulös psoriasis. Det kan uppstå som en komplikation av plackpsoriasis, på grund av att man tar vissa läkemedel eller på grund av att man plötsligt upphör med en behandling som har använts kontinuerligt under en längre tid. Placken som uppstår vid pustulös psoriasis karakteriseras av blåsor fyllda av var, där händer och fötter drabbas mest. Pustulös psoriasis är inte smittsam.

Psoriasis är ett samlingsbegrepp som täcker flera olika tillstånd. Lär dig mer om de olika typerna av psoriasis för att bättre förstå dina egna symtom.


Flexural eller invers psoriasis

Det här är en mindre vanlig variant av psoriasis och uppstår vanligtvis i armhålor, skrevet, under brösten och i andra hudveck kring genitalierna och skinkorna. De visar sig som klarröda, jämna fläckar kring hudveck och kan ge upphov till hudsprickor längs kanterna. Det kan förvärras av svett och av hud som gnids mot hud beroende på var utslaget är.

Psoriasisartrit

Omkring 30 % av alla som har psoriasis utvecklar också psoriasisartrit. Symtomen av psoriasisartrit kan vara smärta, stelhet och svullnad i och kring leder. Det uppstår oftast hos människor mellan 30 och 50 år. Både gener och miljöfaktorer kan spela in när sjukdomen uppstår. Psoriasisartrit behandlas på samma sätt som reumatiskt artrit.

Upptill 1/3 av alla som har psoriasis får också psoriasisartrit
infograpic
Alla människor med psoriasis Psoriasisartrit

Erytrodermisk psoriasis

Det här är en mycket ovanlig sjukdom. Den kan leda till att kroppen täcks med röda, fjällande fläckar. Det är en av de allvarligaste formerna av psoriasis och kan vara livshotande om den skyddande hudbarriären förstörs på stora områden.