Psoriasis i ansiktet

Ta hand om din psoriasis med några enkla knep

Psoriasis i ansiktet är ganska ovanligt i jämförelse med psoriasis på kroppen eller i hårbotten. Psoriasis i ansiktet påverkar oftast ögonbrynen, övre delen av pannan och hårfästet.

Vad kan jag göra?

Utöver de receptbelagda behandlingarna för psoriasis i ansiktet finns även ett antal enkla tekniker och förebyggande åtgärder som kan göra det lättare att hantera sjukdomen.
Försök att alltid använda skonsamma hudvårdsprodukter som inte irriterar och som har utformats specifikt för känslig hud. Använd en elektrisk rakhyvel när du rakar dig, det är inte lika hårt för huden som en manuell rakhyvel. Försök också att klappa istället för att gnugga när du torkar huden. När du torkat huden bör du använda en mjukgörande kräm.

Ta hand om huden året runt

Huden i ditt ansikte är ömtålig. När du har psoriasis i ansiktet är huden mycket känsligare för väder än vanligt och anpassar sig sämre till temperaturförändringar. Blåst och regn på hösten och vintern kan torka ut huden. Använd alltid en mjukgörande kräm i ansiktet innan du gå ut och använd en huva eller halsduk.

Försök att alltid använda skonsamma hudvårdsprodukter som inte irriterar och som har utformats specifikt för känslig hud.


Värme och solljus på våren och sommaren kan också öka inflammationen, så undvik direkt exponering för solljus i mycket soligt väder så att du inte bränner dig. Använd en lämplig skyddskräm i ansiktet, helst en som helt stänger ute solljuset, speciellt under ett skov.
Kom ihåg att när du inte har skov kan måttligt med solljus faktiskt bidra till att hålla placken borta.