Hitta verktygen till just dina psoriasisskov

Vanliga orsaker och utlösande faktorer

Även om den exakta, bakomliggande orsaken till psoriasis fortfarande är okänd, verkar genetiska faktorer och miljöfaktorer spela en viktig roll i dess utveckling.
Forskning tyder på att risken för att ärva psoriasis är 10 % för en individ där en av föräldrarna har sjukdomen och den ökar till 50 % om båda föräldrarna har sjukdomen. Det är dock inte alla som ärver generna för psoriasis som också drabbas av sjukdomen. Interna eller externa utlösande faktorer för psoriasis kan också bidra till utveckling av sjukdomen eller till att plack blossar upp.

De utlösande faktorerna varierar från person till person - något som utlöser psoriasis hos en person kanske inte har någon påverkan alls på en annan person.


Externa faktorer

Externa faktorer kan vara hudskador, som till exempel solbränna, vaccinationer eller skrapsår. Den här reaktionen på en skada kallas Köbner-fenomenet, döpt efter en läkare på 1800-talet som upptäckte att han utvecklat psoriasis i ett område där han hade blivit biten av sin häst.
Andra hudskador och omständigheter som är kända för att utlösa psoriasis är bland annat: rakning, bett, blåmärken, friktion eller flagning, akupunktur, kemisk irritation eller självhäftande tejp mot huden, tatueringar, furunklar, dermatit, blåsor, vitiligo och skabb.

Inre faktorer

De inre faktorerna är bland annat känslomässig stress och vissa läkemedel - som till exempel litium, betablockerare, kortison och malarialäkemedel. Vissa infektioner, särskilt infektion med streptokocker - kan också utlösa psoriasis.
Det bästa du kan göra för att ta reda på vad som utlöser nya episoder av psoriasis är att diskutera din sjukdom med din läkare. Han eller hon har erfarenhet av att identifiera potentiella, utlösande faktorer för psoriasis och kan hjälpa dig att ta reda på vad som kan påverka dig genom uteslutningsmetoden.