Håll koll på din psoriasis i hårbotten

Vanliga symtom och förebyggande åtgärder

Utöver själva hårbotten kan psoriasis också påverka öronen, området runt öronen, örsnibbarna, nacken, pannan och hårfästet.

Hårvård och psoriasis

Om du har plack är det viktigt att vara mycket försiktig med hårbotten. Försök att undvika att riva i eller störa placken. Tvätta och torka håret försiktigt. Om du använder en hårtork ska du använda en sval eller mycket låg värmeinställning och hålla den på minst 30 cm avstånd från huvudet.
Kom ihåg att torka dig noggrant bakom öronen och på båda sidorna av öronsnibbarna.
Om du borstar eller kammar hårbotten ska du vara särskilt försiktigt för att se till att symtomen inte blir värre. Välj en hårborste med mjuka, naturliga piggar istället för en hård plastborste, och undvik hårrullar eller locktänger som kan dra i håret och torka ut hårbotten.

Välj en hårborste med mjuka, naturliga piggar istället för en hård plastborste, och undvik hårrullar eller locktänger som kan dra i håret och torka ut hårbotten.


Tänk på vilken frisyr du väljer

Det kan vara bra att tänka på vilken frisyr som är praktisk för dig. En kort frisyr kan vara mer bekväm och praktisk om du har problem i hårbotten.
Det kan också vara bra att undvika frisyrer som innebär spänning för håret, som till exempel att kamma håret bakåt eller sätta upp det alldeles för hårt. Om din psoriasis har blossat upp i hårbotten kan det vara bra att vänta med att permanenta eller färga håret tills placken har läkts. Be alltid din frisör att behandla hårbotten försiktigt.

Du kan alltid prata med din läkare

Dessa enkla försiktighetsåtgärder kan vara till stor hjälp, men som alltid är det din läkare som kan ge dig de bästa råden för att ta hand om hårbotten och berätta om de olika behandlingsalternativen för sjukdomen.
Din läkare kan också ge dig allmänna råd om hårprodukter och annat som du kan använda samtidigt som du använder ett receptbelagt läkemedel.