Din psoriasis är individuell

Få rätt behandling för dig

När din läkare först ger dig diagnosen psoriasis kan det vara mycket att ta in. Det kan vara en lättnad att få reda på att det går att göra någonting åt det, eller så kanske du känner chock, rädsla, osäkerhet och till och med ilska.
Du har säkert många saker du undrar över. Till att börja med finns det flera olika typer av psoriasis som alla påverkar olika delar av kroppen på olika sätt.
En annan viktig fråga är i vilken utsträckning som sjukdomen kommer att påverka dig, och detta är nästan helt omöjligt att svara på. Din psoriasis kanske bara visar väldigt lindriga symtom med tillfälliga utslag och klåda, eller så får du mycket svårare fysiska symtom. Var du än befinner dig på skalan är det viktiga att ta kontrollen och tänka positivt.

Vad är psoriasis?

Psoriasis är en hudsjukdom där hudcellerna växer till för fort. Felaktiga signaler leder till att det skapas nya hudceller på några dagar istället för under flera veckor.
Denna snabba celltillväxt orsakar de förändringar som ses vid psoriasis. Förändringarna har tre karakteristiska egenskaper: Fjällning, förtjockning av huden och inflammation (rodnad). Det är viktigt att betona att den accelererade celltillväxten inte har någonting att göra med cancer.
Upp till 30 % av alla som har psoriasis riskerar att också få psoriasisartrit i lederna. Om du tror att du kan ha det bör du tala med din läkare.

Vad orsakar psoriasis?

Det är fortfarande okänt exakt vad som ligger bakom psoriasis. Det är en komplex sjukdom med flera potentiella orsaker som kan vara genetiska, immunologiska, psykiska och miljörelaterade. De här faktorerna förändrar hudcellernas funktion och gör att de delar sig och elimineras snabbare.
Det är viktigt att förstå att psoriasis inte smittar. Du kan inte få det av någon och du kan inte föra det vidare genom att röra vid någon, simma i samma pool eller ens genom intimt umgänge.

Är det sällsynt?

Alla kan utveckla psoriasis. Det är lika vanligt bland män som bland kvinnor och ungefär 2 - 3 % av världens befolkning har sjukdomen.
Psoriasis kan debutera vid vilken ålder som helst, men de flesta som utvecklar psoriasis gör det mellan 20 och 35. 75 % av alla som drabbas av psoriasis får sjukdomen före 40 års ålder. Det kan dock hända att man utvecklar sjukdomen både i barndomen och sent i livet.

Aktiv kontroll

Om du har psoriasis är det inte bara att acceptera det. Du behöver information så att du kan hantera din psoriasis på bästa möjliga sätt. Du kan börja genom att lära vid vad sjukdomen är, vem den påverkar och vad som orsakar den. Psoriasis är en livslång sjukdom och ju fortare du skaffar dig information om den, desto fortare kan du ta kontrollen och minimera dess påverkan på ditt liv.

Vanliga behandlingsformer inkluderar:

Utvärtes behandlingar

som appliceras direkt på huden på läkares ordination. Dessa är bland annat: steroider för utvärtes bruk, vitamin D3-analoger och kombinerade produkter med fasta doser.

Invärtes behandlingar

som inte appliceras direkt på huden, utan ges på andra sätt - i tablettform eller som injektioner.

Receptbelagd ljusbehandling

som inkluderar ett stort antal behandlingar med UV-ljus.
Förutom receptbelagda läkemedel använder människor med psoriasis olika typer av hudprodukter som gör att huden inte blir torr och som även kan minska en del psoriasissymtom. Till dessa hör: badolja/duscholja, fuktkrämer/mjukgörande krämer och keratolytiska medel (som salicylsyra).

Att leva med psoriasis

Alla hanterar sin psoriasis på olika sätt och valet av behandling bör göras utifrån konversationer mellan dig och din läkare.
En behandling som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan och i vissa fall kan en behandling som har fungerat för en person tidigare vara fel val för framtiden.
Arbeta tillsammans med din läkare för att hitta rätt behandling för dig.

Psoriasis på olika kroppsdelar

Psoriasissymtom är olika beroende på vilken del av kroppen som drabbas.

Prata om din psoriasis med din läkare. Han eller hon kan se till att du får lämplig behandling och kan hjälpa dig hantera din sjukdom.

Lär dig mer genom att välja en del av kroppen
Ansikte i
Händer och naglar i
Ben och fötter i
Hårbotten i
Hudveck i

Psoriasis i ansiktet

Psoriasis I ansiktet

Ta hand om din psoriasis med några enkla knep

Psoriasis i ansiktet är ganska ovanligt i jämförelse med psoriasis på kroppen eller i hårbotten. Psoriasis i ansiktet påverkar oftast ögonbrynen, övre delen av pannan och hårfästet.

Vad kan jag göra?

Utöver de receptbelagda behandlingarna för psoriasis i ansiktet finns även ett antal enkla tekniker och förebyggande åtgärder som kan göra det lättare att hantera sjukdomen.
Försök att alltid använda skonsamma hudvårdsprodukter som inte irriterar och som har utformats specifikt för känslig hud. Använd en elektrisk rakhyvel när du rakar dig, det är inte lika hårt för huden som en manuell rakhyvel. Försök också att klappa istället för att gnugga när du torkar huden. När du torkat huden bör du använda en mjukgörande kräm.

Ta hand om huden året runt

Huden i ditt ansikte är ömtålig. När du har psoriasis i ansiktet är huden mycket känsligare för väder än vanligt och anpassar sig sämre till temperaturförändringar. Blåst och regn på hösten och vintern kan torka ut huden. Använd alltid en mjukgörande kräm i ansiktet innan du gå ut och använd en huva eller halsduk.

Försök att alltid använda skonsamma hudvårdsprodukter som inte irriterar och som har utformats specifikt för känslig hud.


Värme och solljus på våren och sommaren kan också öka inflammationen, så undvik direkt exponering för solljus i mycket soligt väder så att du inte bränner dig. Använd en lämplig skyddskräm i ansiktet, helst en som helt stänger ute solljuset, speciellt under ett skov.
Kom ihåg att när du inte har skov kan måttligt med solljus faktiskt bidra till att hålla placken borta.

Ta hand om din psoriasis på händer och naglar

Psoriasis på händer och naglar

Vanliga symtom och förebyggande åtgärder

Psoriasis på dina händer och naglar kan göra dagliga aktiviteter eller arbeten som kräver finmotorik svåra att genomföra.
Psoriasis på händer och naglar kan vara svårt att hantera. Placken är ofta mer synliga än de som uppträder på kroppen i övrigt. Händerna är mycket viktiga i relationer med andra människor – till exempel när vi tar i hand.

Vanliga symtom på psoriasis på händer och naglar

Det vanligaste är att psoriasis uppstår i handflatan, men det förekommer också på handryggen. När handflatan är påverkad spricker huden mycket lätt, vilket kan leda till att bakterier tränger in och skapar en ond cirkel av inflammation och infektion.
I ungefär hälften av fallen påverkar psoriasis på händerna också naglarna.
Små gropar i naglarna - vilket också kallas "pitting" - är en av de vanligaste symtomen.
Naglarna kan bli vita och tjocka och linjer kan synas tvärs över naglarna på grund av att de är torra.
När nagelbanden påverkas förloras en viktig skyddsbarriär.
Inflammationen kan också spridas under naglarna.

I ungefär hälften av fallen påverkar psoriasis på händerna också naglarna.


Behandlingsalternativ och förebyggande åtgärder

Prata med din läkare om du har psoriasis på händer och naglar och lämpliga behandlingsalternativ. Du kan också fråga om hjälp med att hitta strategier för att hantera sjukdomen och tips om enkla förebyggande åtgärder.
Förebyggande åtgärder kan vara att undvika upprepad friktion på händerna. Till exempel kan stickning förvärra sjukdomen.
Läkaren kan också rekommendera att du bär handskar för att skydda huden från smuts, kemikalier eller vätskor. Om läkaren rekommenderar att du bär handskar är det viktigt att byta dem ofta och inte bära dem hela tiden eftersom huden behöver tid att läka.
Tänk på att vissa gummihandskar innehåller aggressiva kemikalier som kan orsaka en hudreaktion. Om handskarna orsakar irritation kan du testa att använda tunna bomullshandskar på insidan.

Ta väl hand om dina händer och naglar

Om du har psoriasis på naglarna ska du se till att naglarna alltid är så torra som möjligt. Varje gång du tvättar händerna kan du försöka torka av fingerspetsarna med en servett för att suga upp all fukt som annars kan komma in under naglarna.
Det är bra att se till att naglarna är korta eftersom långa naglar lättare leder till infektion. Använd nageltång istället för sax. Fila inte naglarna. Var alltid försiktig när du sköter dina naglar - speciellt vid nagelbanden.

Ta kontroll över din psoriasis på ben och fötter

Psoriasis symptom på ben og fötter

Vanliga symtom och förebyggande åtgärder

Psoriasissymtom är olika beroende på vilken del av kroppen som drabbas. Prata om din psoriasis med din läkare. Han eller hon kan se till att du får lämplig behandling och kan hjälpa dig hantera din sjukdom.

Symtom och hantering av psoriasis på benen

Psoriasis på benen yttrar sig vanligtvis som plack i oval eller oregelbunden form. Ibland kan flera skador växa ihop till en större skada. Plack på smalbenen och knäna kliar ofta mycket. Om placken finns längs ledvecken kan sprickor uppstå i skadorna. Det kan vara bra att vara speciellt uppmärksam på det här skadorna när du applicerar mjukgörande krämer på dem.

Höga temperaturer eller att stå i längre perioder kan få venerna att svullna, vilket gör huden mer spänd.


Symtom och hantering av psoriasis på fötterna

Hyperkeratotisk psoriasis är vanligt på både fötter och händer. Skadorna kan antingen vara väl avgränsade eller mer diffusa. Sulan/handflatan och sidan av tårna/fingrarna drabbas ofta.
En annan form är den så kallade pustulösa formen av psoriasis. I den här formen av psoriasis bildas små blåsor (med eller utan fjällning, rödhet och skorv) som kan leda till obehagliga skador på fotsulorna (eller handflatorna). Även om blåsorna kan se infekterade ut är de faktiskt sterila. Fötterna kan vara ömma och det kan göra ont.
Problemet kan bli värre för individer med platta fötter, långa eller överviktiga personer, eller personer som har ett jobb där de måste stå längre stunder.

Ta hand om dina fötter

God daglig hygien är grundläggande om du har psoriasis på fötterna. Använd alltid lätta och bekväma skor. Välj skor som håller fötterna svala och torra och låter luften cirkulera fritt.
Testa att använda skum-, kork- eller vattenfyllda inlägg för att minska trycket mot huden. Du kan också använda inlägg av polymer som är stötdämpande och skyddar den läkande huden. Undvik skor med spetsiga tår och skor som är tillverkade i syntetiska material som till exempel konstläder.
På vintern ska du hålla fötterna varma, särskilt om du har dålig cirkulation i benen eller om dina fötter tenderar att vara kalla.
På sommaren rekommenderas dagliga fotbad.

Håll koll på din psoriasis i hårbotten

Psoriasis i hårbotten

Vanliga symtom och förebyggande åtgärder

Utöver själva hårbotten kan psoriasis också påverka öronen, området runt öronen, örsnibbarna, nacken, pannan och hårfästet.

Hårvård och psoriasis

Om du har plack är det viktigt att vara mycket försiktig med hårbotten. Försök att undvika att riva i eller störa placken. Tvätta och torka håret försiktigt. Om du använder en hårtork ska du använda en sval eller mycket låg värmeinställning och hålla den på minst 30 cm avstånd från huvudet.
Kom ihåg att torka dig noggrant bakom öronen och på båda sidorna av öronsnibbarna.
Om du borstar eller kammar hårbotten ska du vara särskilt försiktigt för att se till att symtomen inte blir värre. Välj en hårborste med mjuka, naturliga piggar istället för en hård plastborste, och undvik hårrullar eller locktänger som kan dra i håret och torka ut hårbotten.

Välj en hårborste med mjuka, naturliga piggar istället för en hård plastborste, och undvik hårrullar eller locktänger som kan dra i håret och torka ut hårbotten.


Tänk på vilken frisyr du väljer

Det kan vara bra att tänka på vilken frisyr som är praktisk för dig. En kort frisyr kan vara mer bekväm och praktisk om du har problem i hårbotten.
Det kan också vara bra att undvika frisyrer som innebär spänning för håret, som till exempel att kamma håret bakåt eller sätta upp det alldeles för hårt. Om din psoriasis har blossat upp i hårbotten kan det vara bra att vänta med att permanenta eller färga håret tills placken har läkts. Be alltid din frisör att behandla hårbotten försiktigt.

Du kan alltid prata med din läkare

Dessa enkla försiktighetsåtgärder kan vara till stor hjälp, men som alltid är det din läkare som kan ge dig de bästa råden för att ta hand om hårbotten och berätta om de olika behandlingsalternativen för sjukdomen.
Din läkare kan också ge dig allmänna råd om hårprodukter och annat som du kan använda samtidigt som du använder ett receptbelagt läkemedel.

Förhindra psoriasis i hudveck

Psoriasis i hudveck

Vanliga symtom och förebyggande åtgärder

Huden i hudveck, som till exempel i armhålorna och under brösten är känsliga och tunnare än i andra områden. Friktion och svett kan ofta orsaka psoriasisirritation.
Det kan bli varmt och fuktigt där huden har mindre kontakt med luften. Detta ökar sannolikheten för jäst- och svampinfektioner - särskilt i de områden där du svettas mer, som till exempel i armhålorna, under brösten och i ljumskarna och skrevet.

Försök använda löst sittande bekväma kläder så ofta du kan. De bästa materialen är bomull eller bomullsmix.


Förebyggande åtgärder

För att hålla sjukdomen under kontroll är det bra om du försöker hålla hudvecken så torra som möjligt, även efter att psoriasisutslagen har läkt. Se till att tvätta dig försiktigt och torka noggrant efteråt. Om det behövs kan du använda näsdukar för att torka de allra minsta vecken.
Använd löst sittande och bekväma kläder. Bäst är bomull eller bomullsmix. För kvinnor kan det vara bra att tänka på att inte använda bygel-BH, eftersom det kan öka svettningen.

Håll dig torr och bekväm

För psoriasis i ljumskarna och skrevet - kring genitalier och anus och mellan skinkorna kan det vara bra att tvätta sig mer än en gång per dag när det är varmt på sommaren. Kom ihåg att torka dig noggrant i alla veck efteråt.
Använd bekväma bomullsunderkläder. Undvik tajta jeans och byxor om det är möjligt. Det är bäst att inte använda syntetiska material invid huden eftersom dessa kan leda till att man svettas. För män är det bättre att använda boxershorts än tajta y-frontkalsonger, eftersom det gör det lättare för luften att cirkulera.