Var öppen med familj och vänner

Fördelarna med att förklara för familjen vad psoriasis är

Psoriasis kan påverka din relation till familj, vänner och arbetskollegor. Genom att vara öppen och ta dig tid att förklara, kan du hjälpa dem som står dig nära. Genom att förstå problemen kan de lättare stötta dig på bästa sätt.

Hur psoriasis påverkar familjelivet

Om du inte tar itu med eventuella problem kan psoriasis riskera att påverka familjelivet på olika sätt. Till exempel: tiden det tar att applicera behandlingar, en ovilja att lämna hemmet eller att undvika offentliga platser som till exempel pooler, stränder och sportanläggningar.

Genom att vara öppen om sjukdomen och ta dig tid att förklara hur du mår är det mer sannolikt att du får stöd från din familj och att hela situationen blir mer positiv.


Det kan också innebära vissa extra krav på familjemedlemmar, som till exempel att hjälpa dig applicera behandlingar och att ta hand om städningen. Det kan därför vara bra att ta dig tid att berätta om din sjukdom och diskutera vilka utmaningar det kan innebära för familjen.

Varför stöd från familjen är så viktigt

Det är utan tvivel viktigt att få stöd från familjen. Inte bara för att det påverkar livskvaliteten, utan också för att det kan påverka sjukdomens utveckling. Eftersom stress kan utlösa nya skov eller försvåra utläkningen av psoriasis, kan det vara bra om familjemedlemmarna förstår hur sjukdomen kan upplevas och hjälper till att hantera problem som kan påverka hur du känner dig.
Det finns emellertid ingen anledning att psoriasis behöver få en alltför stor inverkan på familjens livskvalitet.
Genom att vara öppen om sjukdomen och ta dig tid att förklara är det lättare för dem att ge dig stöd, vilket bidrar till en god livskvalitet.