Ta ditt självförtroende till nästa nivå

Det hjälper att bygga upp ditt självförtroende

Att hantera psoriasis kan ibland kännas som en känslomässig berg-och-dalbana. Förutom att stå ut med klådan och ömheten kanske du ibland mår dåligt över hur det ser ut och oroar dig för hur andra kan reagera.
Det är därför knappast förvånande att människor med psoriasis ibland säger att de känner sig oroliga, deprimerade, generade eller skäms över sitt tillstånd och att de här känslorna kan ha en negativ effekt på deras liv.

Bygg upp din självkänsla

Hur du ser dig själv är en spegling av hur du känner dig. Det är mer sannolikt att du oroar sig över hur huden ser ut om du inte känner sig så tillfreds med livet på andra sätt. Att bygga upp självkänslan kan därför hjälpa en hel del.

Att känna sig osäker eller generad över sin psoriasis är helt normalt, men det betyder inte att det är känslor som du måste ha.God självkänsla innebär att du gillar och accepterar dig själv för den du är. Placken är bara en liten del av ditt utseende, och utseendet är bara en liten del av den du är. Försök att se dig själv ur ett bredare perspektiv. Du har många goda egenskaper. Utöver ditt fysiska utseende spelar även din charm, intelligens, vänlighet och humor en än viktigare roll i att definiera vem du är.
När du börjar fundera på det här kan det hjälpa att sluta fokusera på det fysiska utseendet och därigenom sätta saker i sitt rätta sammanhang.

Försök att fortsätta vara positiv

Att vara positiv är viktigt för självbilden, inte minst för att den håller negativa tankar borta. Om vi alltid tittar på de negativa aspekterna av en situation kan detta utlösa negativa känslor hos oss själva.
Försök därför att tänka positivt om dig själv och dem du har runt omkring dig. Även om detta kan vara lättare sagt än gjort så finns det tekniker som kan hjälpa dig att behålla en positiv inställning, som till exempel:

Fokusera på vad du gillar med dig själv.

Se dig själv i spegeln varje dag och påminn dig själv om att du har ett fantastiskt leende eller att du är bra på att få andra att skratta. Om du har en negativ tanke om din psoriasis senare under dagen kan du välja att medvetet påminna dig själv om dina många positiva egenskaper.

Hitta saker som får dig att må bra.

Fundera över vilka saker i ditt liv som ger dig en positiv känsla och ger dig mer energi. Kanske det är att träffa vänner, spela fotboll, se en romantisk komedi eller dansa? Oavsett vad du älskar att göra bör du försöka lägga in mer av detta i ditt vardagsliv.
Att känna sig osäker eller generad över sin psoriasis är helt normalt, men det betyder inte att det är känslor som du måste ha.
Om de enkla råd vi ger här och stöd från familj och vänner inte är tillräckligt och du fortfarande känner dig orolig eller nere bör du prata med din läkare om hur du känner dig. Han eller hon kan vägleda dig eller remittera dig till mer specialiserad hjälp. Du behöver inte acceptera sådana känslor som en del av att leva med psoriasis.