Håll arbetsplatsen informerad

Tips om hur du kan prata med din chef och dina kollegor

Psoriasis påverkar arbetslivet för många. Utöver den arbetsrelaterade stressen kanske du behöver hantera kollegornas nyfikenhet kring eventuella synliga plack.
Din psoriasis kan också leda till att du måste sjukskriva dig under skov eller på grund av känslomässig stress. Det kan vara bra att fundera på hur du kan hantera potentiella problem och berätta för dina kollegor om sjukdomen.

Ska jag berätta för mina kollegor och chefer om min psoriasis?

Det är ett personligt beslut. Det kan bero på hur allvarlig din psoriasis är och vilken inverkan sjukdomen har på ditt jobb. Även om det kanske inte är så lätt så är det troligaste att kollegorna är förstående om du berättar om din psoriasis.
De flesta som har sjukdomen upplever att de har fått positiv respons från sina kollegor - i motsats till vad de förväntat sig. Genom att utbilda dina kollegor kan du bidra till att motverka fördomar och förutfattande meningar. Det kan vara en fördel för andra de träffar som också har psoriasis.

Vem ska jag berätta för först?

Ett bra första steg är att ta upp ämnet med din närmaste chef. Du kanske också vill berätta om sjukdomen för de kollegor som påverkas mest av dina skov, eftersom du kanske är borta från jobbet och så vidare.
När du har beslutat att berätta för dem bör du tänka igenom vad du vill (och inte vill) säga. I allmänhet är det bra att använda ett enkelt språk. Lägg tonvikten på att du hanterar sjukdomen, att den inte smittar och att det inte påverkar ditt engagemang för arbetet.

Även om det kanske inte är så lätt så är det troligaste att kollegorna är förstående om du berättar om din psoriasis.


Hur ska jag prata med min chef om psoriasis?

När det gäller chefen är det bra att be om ett privat möte vid ett tillfälle när ingen av er är stressade. Skriv ned vad du vill berätta - du behöver inte gå in på detaljer om du inte vill.
Din chef kanske vill veta om sjukdomen kan ha någon effekt på din arbetsförmåga. Beskriv gärna hur din psoriasis kan påverka ditt arbetsliv och vilket stöd du gärna vill få - till exempel om du måste ta ledig då och då för läkarbesök.

Hur ska jag diskutera detta med mina kollegor?

Om du vill att dina kollegor ska känna till din psoriasis bör du välja en bra tidpunkt att prata med dem för att beskriva orsaker, symtom och behandling av psoriasis. Försök att göra förklaringen enkel och direkt. Detta kan fördjupa deras förståelse för sjukdomen och kan också få dig att känna dig mer avslappnad.

Vad är fördelarna med att vara öppen om psoriasis på arbetet?

Arbetet kan vara tillräckligt stressigt utan att behöva oroa sig för att dölja din psoriasis. Om du berättat för dina kollegor känns det ofta mycket mindre genant att visa den drabbade delen av huden på arbetet. Detta innebär att du kan bära kläder som är lämpliga för vädret - som till exempel att bära t-shirt på sommaren.
När de känner till din psoriasis är det mycket enklare att be om hjälp på jobbet. Du kanske behöver hjälp med ett brådskande jobb när du tar ledigt för ett läkarbesök. Du kanske vill att någon ska ta över för dig på ett möte om du besväras av klåda som gör det svårt att koncentrera sig.

Jag kanske inte vill prata öppet om min psoriasis på jobbet?

Du har rätt att hålla sjukdomen för dig själv. En del kan dock känna sig mindre oroliga och mer avslappnade när de har varit öppna om sin psoriasis.
Du kanske också ska fundera på hur det kan påverka din stressnivå och ångest om du håller din psoriasis hemlig. Det är viktigt att ta hänsyn till fördelarna det kan innebära att ha stöttande kollegor på arbetet.