Förbättra ditt självförtroende

Må bättre i dig själv

Precis som alla andra sjukdomar är psoriasis ingenting att skämmas över. Det är dock vanligt att skämmas och känna sig generad. Det är normalt att känna sig generad över hudens utseende, men det finns strategier du kan använda för att förbättra självkänslan och kunna göra allt du vill.

För dagbok över ditt känsloläge

Notera vad, när och hur negativa känslor dyker upp och omständigheter eller tankar som kan associeras med dessa. Om du noterar mönster kan du försöka att hantera dessa och sätta upp realistiska mål.
Till exempel: om grannarnas barn ibland stirrar på dina plack kan ditt mål vara att ha ett vänligt samtal med deras föräldrar om din psoriasis så att de förstår vad det är.

Fira dina framgångar

Även små framgångar kan göra stor skillnad för ditt självförtroende, så det är viktigt att notera dem. Skriv ned två eller tre saker som du har uppnått varje dag - oavsett hur små dessa är.

Var din egen bästa vän

Föreställ dig att du pratar med en god vän. Vad skulle han eller hon ge dig för råd? Chansen är att de skulle påminna dig om dina goda egenskaper och varför de gillar dig. Tänk dig nu att du är din egen bästa vän och ge dig själv lite vänlighet och medkänsla.

Precis som alla andra sjukdomar är psoriasis ingenting att skämmas över. Det är dock vanligt att skämmas och känna sig generad.Betrakta situationen utifrån

Nästa gång du börjar oroa dig över vad folk kan tänka eller säga kan du föreställa dig att du tar ett steg bakåt och betraktar hela situationen utifrån. Genom att göra detta kan du ofta lära dig att ta saker mindre personligt.

Lär dig att gilla dig själv

Se dig själv i spegeln varje dag och påminn dig själv om att du har ett fantastiskt leende, en varm personlighet eller att du är bra på att få andra att skratta. Om du har en negativ tanke om din psoriasis senare under dagen kan du välja att medvetet påminna dig själv om dina många positiva egenskaper.

Få hjälp av dina vänner

Att tillbringa tid med människor som älskar oss kan få oss att känna oss uppskattade och förstådda. Ett kort samtal över telefonen eller att läsa gamla födelsedagskort, brev eller e-post kan vara ett bra sätt att påminna sig själv om vad människor som är viktiga för dig faktiskt tänker om dig.

Fortsätt lära dig

Genom att lära dig någonting nytt, till exempel ett språk eller att spela ett musikinstrument, kan du göra underverk för din självkänsla. Varför inte ta upp en ny hobby eller sport, eller hitta ett annat sätt att uttrycka din kreativitet?

Lär dig att tycka om dig själv som du är

En del människor som har psoriasis tycker att det är svårt att acceptera hur deras hud ser ut. Om du tycker att det här är ett problem kan du försöka tillbringa 5-10 minuter varje dag med att se på de påverkade områdena. Försök att inte vara så hård mot dig själv. Lär dig att acceptera dig själv och älska dig själv precis som du är. Om du gör detta regelbundet kan det få dig att må bättre med din psoriasis.