Dela din oro

Få stöd av din partner

Att få stöd från din partner är inte bara viktigt för att upprätthålla livskvaliteten, det kan också påverka utvecklingen av din psoriasis. Eftersom stress kan utlösa ett skov eller hindra psoriasis från att läka ut är det viktigt att tänka på hur psoriasis kan påverka relationen.
Genom att vara öppen och försöka hjälpa dem du älskar att förstå problemen som är relaterade till psoriasis kan det bli lättare för dem att ge dig det stöd som du behöver.

Oavsett vad som oroar dig är det viktigt att komma ihåg att din partner inte vet hur han eller hon ska hjälpa dig - om du inte berättar hur.Försök att berätta hur du mår

Oavsett hur nära du står någon kan det vara svårt för din partner att förstå exakt vad det är du går igenom. Det kan vara bra att komma ihåg att de förmodligen själv mår dåligt över att se sin partner lida, även om de inte alltid vet hur de ska visa det eller stötta dig på bästa sätt.
Du kan vara en viktig del i processen genom att vara öppen med hur du mår och vad de kan göra. Försök att välja rätt stund för det här samtalet och ta er tid att lyssna på varandra.
Alla är olika så det finns kanske många olika saker som du vill dela med dig av. Du kanske känner dig generad över att visa din hud. Du kanske vill att din partner ska hjälpa dig genom att påminna dig om behandlingen. Eller säga till om något område ser rött ut som du kanske inte själv har lagt märke till, eller genom att massera in mjukgörande kräm eller utvärtes behandlingar på områden som är svåra att nå.

Låt din partner hjälpa dig

Oavsett vad som oroar dig är det viktigt att komma ihåg att din partner inte vet hur han eller hon ska hjälpa dig - om du inte berättar hur.
Även om det kan vara svårt att vara öppen kan det vara bra att förklara om din sjukdom för din partner. Det kanske till och med kan göra så att din partner känner sig bättre om du berättar hur han eller hon kan ge dig praktiskt och/eller känslomässigt stöd.