Tänk positivt om din behandling

Värdera  fördelarna vid behandling av psoriasis

Att väga fördelarna mot nackdelarna

Hur positiv du än försöker vara kommer din sjukdom ibland göra att du känner dig stressad, isolerad eller bara trött på alltihop och då kanske det sista du känner för är att följa en strikt behandlingsplan.

Hantera biverkningar

Om du får biverkningar, oavsett hur lindriga de är, kanske du funderar över om det är värt att hålla fast vid behandlingsprogrammet. Hur fattar du då rätt beslut?

Försök att väga fördelar mot nackdelar - att symtomen kan bli bättre gör att behandlingen är värd extraarbetet.


Håll koll på psoriasissymtom

För dagbok över dina symtom

För att det ska vara lättare att bedöma fördelarna av behandlingen på ett objektivt sätt kan du försöka skriva upp alla små förändringar av hur huden ser ut och känns. Om du för dagbok över dina symtom, eller till och med tar bilder på placken, kan det hjälpa dig att märka förbättringar som du annars kanske hade missat.

Gör det så enkelt som möjligt

Du kan också fundera över hur du kan göra saker så enkla som möjligt. Vissa läkemedel är lättare att hantera än andra och du kanske vill diskutera med din läkare om det finns behandlingsalternativ som kan göra att du får mindre besvär med insmörjningen.
Om du till exempel tycker det är kladdigt att använda ditt läkemedel kanske du kan hitta en ny beredningsform som är lättare att smörja in och inte är lika kladdig. Det kan också hjälpa att skapa en rutin kring insmörjningen av behandlingen, så att du ger läkemedlet tid att absorberas innan du klär på dig. Om du har mycket plack som behöver behandlas kan du lägga ut en gammal handduk eller ett lakan för att det ska gå snabbare att städa efteråt.
När du funderar över din psoriasisbehandling kan du använda samma synsätt. Försök att väga fördelarna mot nackdelarna. Om du kommer fram till att din nuvarande behandling inte uppväger nackdelarna ska du vända dig till din läkare för att se om det finns några alternativ.