Se till att få den kunskap du behöver

Psoriasis och bra kom-i-håg metoder

De bästa sätten att komma ihåg vad din läkare har sagt

Forskning visar att vi bara kommer ihåg ungefär 20 % av vad vår läkare säger till oss. Detta kan bero på oro, att vi inte förstår vad läkaren säger, eller något så enkelt som att vi tänker på annat under besöket. Men det finns sätt att komma runt det här. Testa något av de här enkla tipsen för att få ut så mycket som möjligt av läkarbesöket:

Anteckna

Det är bra att ta med sig en anteckningsbok och en penna. Då kan du anteckna vad läkaren säger till dig. Du kan också anteckna svaren på alla frågor som du kan tänkas ha. Det här innebär inte några hinder vid besöket. Läkaren kommer förmodligen snarare att uppmuntra detta.

Om du vid slutet av läkarbesöket fortfarande har obesvarade frågor eller om du känner att det är någonting du inte förstår, ska du inte vara rädd för att säga det.


Psoriasis skriv ner vad läkaren säger

Ta med dig en vän eller en släkting

Fundera på om du vill ta med dig en nära vän eller släkting på läkarbesöket, som kan hjälpa dig komma ihåg vad som sades under besöket. Du kan också be personen att anteckna.

Be läkaren att upprepa informationen

Det är mycket viktigt att du förstår allt som din läkare berättar för dig om din sjukdom och behandlingen av den. Säg alltid till läkaren om det är någonting du inte förstår. Du kan till exempel säga: ”jag förstår inte vad du just sa, kan du förklara det på ett annat sätt?”.

Be om ett diagram

En del medicinska begrepp kan vara svåra att beskriva i ord, men kan vara enklare att förstå visuellt. Om du har svårt att följa en komplex förklaring kan du be läkaren att rita ett diagram.

Be om skriftliga instruktioner

Det kan vara bra att be läkaren skriva ned alla råd om medicineringen. På så sätt kan du undvika den stress det innebär att komma hem och inse att du inte kommer ihåg hur du ska använda behandlingen.

Be om mer tid

Om du vid slutet av läkarbesöket fortfarande har obesvarade frågor eller om du känner att det är någonting du inte förstår, ska du inte vara rädd för att säga det. Det går också bra att be om ett ytterligare besök. Det kanske också finns någon annan - kanske en sjuksköterska - som kan gå igenom allt med dig.   

Vi hoppas att några av dessa tips kan hjälpa dig få ut det mesta möjliga av ditt besök hos läkaren. Det kan vara svårt att ta in en stor mängd information och råd vid ett tillfälle. Att hitta en teknik som fungerar för dig kan göra stor skillnad och hjälpa dig att hantera din psoriasis bättre.