Psoriasis – ta reda på vad du har att göra med

Psoriasis och livskvalité

Vad du kan förvänta dig av din behandling

Psoriasis kan påverka många olika områden i livet och det är inte mer än mänskligt att önska att den kunde försvinna för gott. Det finns tyvärr inget bot för psoriasis än så länge, och det finns ingen behandling som kan göra att den helt försvinner.
Om du en gång har utvecklat tillståndet är det sannolikt att du kommer att ha det till och från för resten av livet. Hur länge du är besvärsfri varierar från person till person. En del personers plack kan försvinna i flera veckor, månader eller år. Andra har alltid några kvarstående plack.

Hur din psoriasis påverkar din livskvalitet

Forskning visar att personer med psoriasis oftast känner sig obekväma under skov och att de ibland utan att inse det undviker vissa aktiviteter, som till exempel att gå till gymmet eller poolen, ha sex, bära kläder som visar hud och att gå på sociala tillställningar.

Din behandling kommer inte vara lika effektiv om du inte följer instruktionerna.


Hur kan du hantera psoriasis?
En del med psoriasis kan känna skam, bli stressade, deprimerade eller generade över sitt tillstånd, och sådana känslor kan göra att livet verkar svårare. Med andra ord kan psoriasis ha en signifikant inverkan på din livskvalitet och hur du mår.

Följ behandlingsanvisningarna

Ett sätt att minska hur din psoriasis påverkar dig är att använda lämplig behandling på rätt sätt. Det kan verka uppenbart att man ska följa alla anvisningar från läkaren, men forskning har visat att många som har behandling för psoriasis inte följer anvisningarna de fått för denna.
Din behandling kommer inte vara lika effektiv om du inte följer instruktionerna. Så ta dig tid att sätta sig in i hur du ska använda den, hur den fungerar och hur snabbt du kan vänta dig att den ger någon effekt.
På så sätt kan du ha ett bättre samtal med din läkare för att hjälpa er båda att kontrollera sjukdomen och hur effektiv behandlingen är.

Hitta strategier för att hantera sjukdomen

Även om du gör allt du kan för att följa behandlingen kanske det inte alltid är tillräckligt för att undvika alla konsekvenser av sjukdomen.
Här på QualityCare™ hittar du råd om för att hantera sjukdomen bättre, även när det gäller den sociala och psykologiska effekten av att leva med psoriasis. Sök igenom biblioteket för att leta rätt på artiklar om sådant som oroar dig.