Gör behandlingen till en del av din dagliga rutin

Psoriasisbehandling daglig rutin

Integrera din behandling i din vardag

Du kan få behandling i olika former – genom smörjande läkemedel, tabletter eller injektioner. Det finns utmaningar med var och en av alternativen. Smörjande läkemedel är vanligast, medan tabletter eller injektioner (systemiska och biologiska läkemedel) bara används vid måttlig till svår psoriasis och psoriasisartrit.
Olika behandlingar kan kräva olika dosering. Utvärtes läkemedel måste du oftast smörja in dig med minst en gång om dagen, medan andra behandlingar doseras mindre ofta (till exempel en gång i veckan).

Det viktiga är att du inte misströstar vid tanken på att du måste behandla din psoriasis varje dag.


Psoriasis och dagliga rutiner

Dagliga behandlingar

För att få bästa möjliga resultat av din behandling måste du använda läkemedlet enligt din läkares ordination. När du har mycket att stå i kan det kanske vara frestande att hoppa över behandlingen ibland. Eller också kanske du bara glömmer den någon gång.
Det viktiga är att du inte misströstar vid tanken på att du måste behandla din psoriasis varje dag. Gör insmörjningen till en del av dina dagliga rutiner – kanske genom att göra det i samband med någon annan vardagsrutin, som att borsta tänderna. Då kan du förvara läkemedlet på samma plats så att du ser det och blir påmind.
Förvara medicinen på en plats där du ser den varje dag. Det kan till exempel vara vid sängen, i badrumsskåpet eller intill teet/kaffet i köket. Självklart måste du alltid se till att du förvarar medicinen utom räckhåll för barn och djur och att du följer förvaringsanvisningarna.

Skapa tid för behandlingen

Om tidsaspekten är ett problem kan du överväga att använda en läkemedelsform som absorberas snabbare av huden. Du kan också planera att stiga upp några minuter tidigare eller gå och lägga dig några minuter senare. Om du brukar planera dagarna i detalj kanske du kan schemalägga insmörjningen som ett regelbundet ”möte med dig själv”.
Ett annat alternativ är att frigöra mer tid genom att be en vän eller familjemedlem att ta över någon av dina dagliga sysslor. När allt kommer omkring tar det förmodligen ungefär lika lång tid att diska som att smörja in läkemedlet.
Det kanske går lättare att hitta tid till att smörja in läkemedlet om du gör det samtidigt som något du tycker är kul. Du kanske kan lyssna på bra musik eller se på en TV-serie du gillar samtidigt.

En guide till dagliga smörjande behandlingar

Smörjande läkemedel kan skilja sig mycket åt när det gäller hur lätta de är att applicera, hur feta och kladdiga de är och hur länge det tar innan de absorberas av huden. Genom att välja rätt läkemedelsform kan det bli lättare för dig att hantera behandlingen. De vanligaste läkemedelsformerna för huden är:
Salvor: den här beredningsformen är en av de vanligaste och med sin feta karaktär behöver man tänka på att smörja ut och fördela salvan jämnt över placken.
Geler: en nyare beredningsform för psoriasis är geler. De är lättare att applicera och absorberas snabbare av huden än en salva. Precis som salvor är geler genomskinliga och ofta baserade på vatten eller alkohol. För psoriasis finns också oljebaserade geler med samma fuktgivande egenskaper som en salva.
Krämer: är oftast vita och består av en blandning av olja och vatten. De kan ha väldigt olika fetthalt och har många av de egenskaper som geler har.
Schampon: är en flytande tvål med en aktiv beståndsdel mot psoriasis i hårbotten. Oftast måste schampot få verka i håret en viss tid – till exempel 15–30 minuter – innan det kan sköljas ur.

Hantera kladdiga behandlingar

Om du avskräcks från att använda din behandling för att den är för kladdig kan du fundera över om det finns alternativa behandlingar som är mindre kladdiga.
Om du har mycket plack som behöver behandlas kan du lägga ut en gammal handduk eller lakan för att skydda sängkläderna. Om du har psoriasis i hårbotten och applicerar läkemedlet innan du går och lägger dig kan du använda ett gammalt örngott för att skydda sängkläderna så att du kan koncentrera dig på att sova gott.

Kom ihåg behandlingen

Vissa läkemedel har en annan dosering – till exempel en gång i veckan – och här är utmaningen att komma ihåg exakt när du ska ta läkemedlet. Det kan vara bra att använda en kalender för att hålla koll på när du ska ta läkemedlet. Du kanske också vill använda någon typ av påminnelse. Du kan till exempel använda en elektronisk kalender eller en smartphone där du kan ställa in ett larm som meddelar när du ska ta medicinen.

Registrera dina resultat

För att göra det lättare att bedöma fördelarna av behandlingen kan du föra dagbok över utvecklingen. Försök att registrera alla små förändringar av hur huden ser ut och känns genom att föra dagbok över symtomen och kanske ta bilder på dina plack med jämna mellanrum.
Det gör det lättare att upptäcka förbättringar, som du kanske hade missat annars. Du får också "bevis" för att du faktiskt har blivit bättre – det kan hjälpa dig att hålla fast vid behandlingsrutinen.

Hantera biverkningar

Alla läkemedel kan ge biverkningar. Det är viktigt att du pratar med din läkare om vilka biverkningar ditt läkemedel kan ge, så att du vet vad du kan förvänta dig och när du ska reagera. Kontakta alltid din läkare om du får några oväntade symtom medan du står på behandling.