Få ut mer av ditt läkarbesök

Råd vid psoriasis

10 tips för att förbereda dig

Det kan vara bra att ta dig tid att förbereda dig för läkarbesöket, särskilt om du av någon anledning är orolig. Eftersom ett läkarbesök oftast är tidsbegränsat kan lite förberedelser hjälpa dig att få ut det mesta möjliga av besöket. Är du inte säker på var du ska börja? De här tipsen kan hjälpa dig:

1. Ha ett tydligt mål

Du kanske känner att din behandling inte fungerar och att du vill pröva någonting nytt. Du kanske oroar dig över biverkningar eller så kanske du bara har känt dig lite nere. Oavsett vad som oroar dig kan du få ut mycket mer av besöket om du har ett tydligt mål i sikte.

2. Skriv ned dina frågor

Innan läkarbesöket kan du tänka igenom alla frågor du vill ställa och skriva ned dem. På så sätt kan du vara säker på att inte glömma några viktiga frågor eller problem som du funderar på. Var inte rädd för att ställa så många frågor du vill. Försök att också skriva ned varför du undrar något - ifall läkaren frågar vad som oroar dig.

Att anteckna förändringar, när utslagen blossar upp och om du har upptäckt något som förvärrar din psoriasis kan tillföra viktig information som din läkare har nytta av.


Psoriasis tips och råd

3. Lär dig mer om psoriasis

Att lära dig lite mer om psoriasis kan hjälpa dig att förstå vad din läkare pratar om. Det kan vara en stor hjälp att läsa på inför ditt läkarbesök. Men tänk på att det kan finnas felaktig information på nätet, så be din läkare om tips om var du kan läsa mer om psoriasis.

4. Gör en lista över läkemedel

Gör en lista över de läkemedel du använder, inklusive receptfria produkter. Din läkare kommer antagligen att fråga dig om detta, så ha gärna en fullständig lista klar.

5. För dagbok över dina symtom

Det är bra att skriva ned alla symtom du har och hur du mår i allmänhet. Att anteckna förändringar, när utslagen blossar upp och om du har upptäckt något som förvärrar din psoriasis kan tillföra viktig information som din läkare har nytta av.

6. Be om en längre besökstid om det behövs

Om du har många frågor och är orolig för att det inte kommer att finnas tid till att gå igenom allt kan du prata med receptionisten om att du kanske behöver extra tid.

7. Be en vän eller släkting följa med

Om du är nervös för att du ska glömma vad som har sagts eller om du behöver känslomässigt stöd går det bra att ta med dig någon. En nära vän eller släkting kan hjälpa dig komma ihåg att kommentera allt och att ställa alla frågor.

8. Klä dig lämpligt

Läkaren kanske behöver undersöka din psoriasis. Tänk på vad du ska ha på dig under läkarbesöket. Det är bäst att välja kläder som är lösa och lätta att ta av. Undvik långa rader av knappar!

9. Öva dig inför besöket

Om du känner dig nervös inför ditt besök kan du öva på vad du ska säga i förväg. På så sätt kan du känna dig säkrare under besöket. Du kan också öva rollspel inför besöket. Be en nära vän eller familjemedlem att spela läkarens roll.

10. Ta med dig en anteckningsbok och en penna

Det är en bra idé att ta med sig en anteckningsbok och en penna, så att du kan anteckna läkarens svar på dina frågor. Det är inget problem att skriva ned detta. Läkaren kommer förmodligen snarare att uppmuntra detta.
Hur du väljer att förbereda dig för ett läkarbesök beror på dig själv och din situation. Förhoppningsvis kan en del av de här tipsen inspirera dig att tänka på hur du kan förbereda dig och därigenom få ut så mycket som möjligt av dina läkarbesök.