Ta hand om din psoriasis på händer och naglar

Psoriasis på händer och naglar

Vanliga symtom och förebyggande åtgärder

Psoriasis på dina händer och naglar kan göra dagliga aktiviteter eller arbeten som kräver finmotorik svåra att genomföra.
Psoriasis på händer och naglar kan vara svårt att hantera. Placken är ofta mer synliga än de som uppträder på kroppen i övrigt. Händerna är mycket viktiga i relationer med andra människor – till exempel när vi tar i hand.

Vanliga symtom på psoriasis på händer och naglar

Det vanligaste är att psoriasis uppstår i handflatan, men det förekommer också på handryggen. När handflatan är påverkad spricker huden mycket lätt, vilket kan leda till att bakterier tränger in och skapar en ond cirkel av inflammation och infektion.
I ungefär hälften av fallen påverkar psoriasis på händerna också naglarna.
Små gropar i naglarna - vilket också kallas "pitting" - är en av de vanligaste symtomen.
Naglarna kan bli vita och tjocka och linjer kan synas tvärs över naglarna på grund av att de är torra.
När nagelbanden påverkas förloras en viktig skyddsbarriär.
Inflammationen kan också spridas under naglarna.

I ungefär hälften av fallen påverkar psoriasis på händerna också naglarna.


Behandlingsalternativ och förebyggande åtgärder

Prata med din läkare om du har psoriasis på händer och naglar och lämpliga behandlingsalternativ. Du kan också fråga om hjälp med att hitta strategier för att hantera sjukdomen och tips om enkla förebyggande åtgärder.
Förebyggande åtgärder kan vara att undvika upprepad friktion på händerna. Till exempel kan stickning förvärra sjukdomen.
Läkaren kan också rekommendera att du bär handskar för att skydda huden från smuts, kemikalier eller vätskor. Om läkaren rekommenderar att du bär handskar är det viktigt att byta dem ofta och inte bära dem hela tiden eftersom huden behöver tid att läka.
Tänk på att vissa gummihandskar innehåller aggressiva kemikalier som kan orsaka en hudreaktion. Om handskarna orsakar irritation kan du testa att använda tunna bomullshandskar på insidan.

Ta väl hand om dina händer och naglar

Om du har psoriasis på naglarna ska du se till att naglarna alltid är så torra som möjligt. Varje gång du tvättar händerna kan du försöka torka av fingerspetsarna med en servett för att suga upp all fukt som annars kan komma in under naglarna.
Det är bra att se till att naglarna är korta eftersom långa naglar lättare leder till infektion. Använd nageltång istället för sax. Fila inte naglarna. Var alltid försiktig när du sköter dina naglar - speciellt vid nagelbanden.