Förhindra psoriasis i hudveck

Psoriasis i hudveck

Vanliga symtom och förebyggande åtgärder

Huden i hudveck, som till exempel i armhålorna och under brösten är känsliga och tunnare än i andra områden. Friktion och svett kan ofta orsaka psoriasisirritation.
Det kan bli varmt och fuktigt där huden har mindre kontakt med luften. Detta ökar sannolikheten för jäst- och svampinfektioner - särskilt i de områden där du svettas mer, som till exempel i armhålorna, under brösten och i ljumskarna och skrevet.

Försök använda löst sittande bekväma kläder så ofta du kan. De bästa materialen är bomull eller bomullsmix.


Förebyggande åtgärder

För att hålla sjukdomen under kontroll är det bra om du försöker hålla hudvecken så torra som möjligt, även efter att psoriasisutslagen har läkt. Se till att tvätta dig försiktigt och torka noggrant efteråt. Om det behövs kan du använda näsdukar för att torka de allra minsta vecken.
Använd löst sittande och bekväma kläder. Bäst är bomull eller bomullsmix. För kvinnor kan det vara bra att tänka på att inte använda bygel-BH, eftersom det kan öka svettningen.

Håll dig torr och bekväm

För psoriasis i ljumskarna och skrevet - kring genitalier och anus och mellan skinkorna kan det vara bra att tvätta sig mer än en gång per dag när det är varmt på sommaren. Kom ihåg att torka dig noggrant i alla veck efteråt.
Använd bekväma bomullsunderkläder. Undvik tajta jeans och byxor om det är möjligt. Det är bäst att inte använda syntetiska material invid huden eftersom dessa kan leda till att man svettas. För män är det bättre att använda boxershorts än tajta y-frontkalsonger, eftersom det gör det lättare för luften att cirkulera.