Känn dig bekväm i dig själv

Bekväm med din psoriasis

Hantera din förlägenhet

Om du någonsin har känt dig generad över din psoriasis är du inte ensam och som med alla andra sjukdomar är psoriasis ingenting att skämmas över. Känslor av skam och förlägenhet är dock vanliga. I en undersökning som nyligen genomfördes uppgav 73 % av de psoriasispatienter som intervjuades att de kände sig generade över sitt tillstånd.

Även om det är fullkomligt normalt att känna sig generad över din psoriasis är det viktigt att hantera de här känslorna så att de inte står i vägen för behandlingen eller påverkar livskvaliteten.


Psoriasis och självförtroende

Det kan vara svårt att leva med psoriasis

Den känslomässiga påverkan en kronisk hudsjukdom har ska inte underskattas. Om du är oroad över ditt utseende kanske du inte vill dra till dig uppmärksamhet på jobbet, socialisera, träffa nya vänner och skaffa dig nya nära relationer. Om du skäms över din psoriasis är det mer sannolikt att du försöker hålla den hemlig - vilket kan vara känslomässigt tröttsamt.
Detta kan även ha fysiska följder. Om du alltid täcker din psoriasis med långa ärmar, byxor och sjalar kommer du förmodligen att vara obekvämt varm på sommaren. Din hud kommer också att få mindre solljus. Solljus kan ofta vara bra för psoriasis - så länge du undviker att bränna dig och skyddar huden med solkräm.

Självförtroende är viktigt

Även om det är fullkomligt normalt att känna sig generad över din psoriasis är det viktigt att hantera de här känslorna så att de inte står i vägen för behandlingen eller påverkar livskvaliteten. Det känns kanske som en vettig strategi att undvika situationer som kan få dig att känna dig orolig, men fördelarna med detta brukar vara kortsiktiga. Istället för att lätta på oron kan undvikande av situationer leda till att oron över utseendet blir värre och orsakar mer ångest.
Om du upplever att det inte går att hitta ett bra sätt att hantera skammen och ångesten på du bör fundera på att konsultera din läkare, som kanske kan hjälpa dig eller remittera dig till mer specialiserad hjälp.