Du är inte ensam

Ensam med din psoriasis?

Öppenhet kan hjälpa dig att hantera din psoriasis

Även om det kan kännas som om din psoriasis är en mycket personlig sak kan det kännas bra att prata med familj, vänner och arbetskamrater om sjukdomen. Det är viktigt att komma ihåg att du inte ska behöva känna att du måste hantera din psoriasis helt själv. Du kanske blir förvånad över fördelarna med att vara öppen om din psoriasis.
Även om det kan vara svårt att prata om det i början kan det hjälpa att prata med dem som står dig nära för att hantera sjukdomen på ett bra sätt. Att försöka hålla sin psoriasissjukdom hemlig är känslomässigt tröttsamt och kan till och med öka oron.
Att försöka dölja din psoriasis genom att täcka över den kan dessutom leda till att huden får mindre solljus, som i måttliga mängder kan vara bra för din psoriasis.

Berätta för andra om din sjukdom

Försök att fokusera på fördelarna som en öppenhet om din psoriasis kan medföra. En viktig fördel med att berätta för andra om din sjukdom är att du kan få ett mycket större stödnätverk.
Även om dina vänner och kollegor inte helt förstår vad du går igenom kan de kanske ändå erbjuda känslomässigt stöd. Du kanske till och med upptäcker att det finns andra med psoriasis som du kan få stöd från - och ge stöd till. På så sätt kan ditt nätverk av människor som du kan få stöd från utökas.

Även om det kan vara svårt att prata om det i början kan det hjälpa att prata med dem som står dig nära för att hantera sjukdomen på ett bra sätt.


Var öppen om din psoriasis

Det finns ingen anledning att skämmas

Att våga söka hjälp av människor i din omgivning kan innebära en stor skillnad för hur du kan hantera sjukdomen. Kom ihåg: även om det inte är lätt att prata om din psoriasis, så finns det aldrig skäl att skämmas.
Om du berättar om sjukdomen för andra finns det en stor chans att de förstår och stöttar dig. Psoriasis är en vanlig sjukdom, och det är sannolikt att de redan känner till den eller kanske känner andra människor som har den.